Expo ManiFiesta: Verzet

Datum :
9 september 2017 t.e.m. 1 oktober 2017
Tijdstip :
Prijs :
Gratis
Beschrijving :

Verzet
De kunstenaars van Forces murales: Deltour, Somville, Dubrunfaut

In 1947 schrijven Louis Deltour, Edmond Dubrunfaut en Roger Somville een manifest dat de basis wordt van de beweging “Forces murales”. De artiesten nemen hierbij afstand van de academische kunst. Ze willen een moderne kunst ontwikkelen die zich richt op het grote publiek. Ze gebruiken hiervoor kunstvormen die toegankelijk zijn voor iedereen (tapijten, glasraam, monumentale schilderijen en ceramiek. Ze verbinden plastische kunst en architectuur. Met een ode aan het leven, de arbeid, de strijd (inclusief nederlagen en overwinningen) brengen ze kunst bij de gewone mensen. Doordrongen van een zeer humane aanpak ontwikkelt het oeuvre van de groep zich tussen 1947 en 1959.  Hun twee laatste grote werken zijn te zien in de refter van Ford Motor Antwerpen. De ideeën van de groep leven verder in het parcours dat de artiesten nadien aflegden.

Het is dit artistiek engagement  dat we zien in deze tentoonstelling.

De invloed op Deltour, Dubrunfaut en Somville kunnen we situeren in het naoorlogse klimaat (Picasso, Fernand Léger, Jean Lurçat, de Mexicaanse muralisten, het sociaal realisme, enz.). Hun werken zijn onder andere te zien in het Brussels Justitiepaleis, Belgische ambassades en consulaten in het buitenland, gemeentehuizen, scholen, crèches, refters, vakbondslokalen, sociale woningen, culturele centra... Ook bij grote evenementen is hun werk aanwezig, zoals op de 30ste verjaardag van de Communistische Partij  op de Heysel in 1951 of bij de Wereldtentoonstelling in 1958.
De tentoonstelling is het initiatief van ManiFiesta en de kinderen van de 3 artiesten. Ze is toegankelijk voor het publiek tussen 9 september en 1 oktober, tijdens de openingsuren van het MEC Staf Versluys en op ManiFiesta (16 en 17 september 2017) doorlopend.